Koja je razlika između modularne, montažne i mobilne kuće?

Tabela sadržaja

Mali broj ljudi ume da objasni razliku između modularne, montažne i mobilne kuće. Ako nisi siguran šta je šta, a ova tema te zanima, tekst koji smo pripremili će ti pomoću u dobijanju osnovnih informacija. Naročito može da ti koristi ukoliko se spremaš da rešiš stambeno pitanje ili da podigneš vikendicu negde u prirodi.

Montažne, modularne i mobilne kuće imaju svoje prednosti i mane, a kroz njihovo opisivanje i poređenje po osnovnim kriterijumima, istaći ćemo koja kuća najviše odgovara kojoj nameni i stilu života. Posebnu pažnju ćemo usmeriti ka modularnim objektima, poput kuća Modular Way,  jer u njima vidimo najveći raspon mogućnosti. Pa, da počnemo sa objašnjenjem pojmova na ,,M’’ – modularno, montažno i mobilno.

 

Šta je modularna kuća?

 

Modularna kuća je inovativni pristup gradnji objekata koji se sastoji od fabrički izrađenih modula ili delova. Ovi moduli se proizvode u kontrolisanim fabričkim uslovima, nakon čega se transportuju na željenu lokaciju i montiraju kako bi formirali konačnu strukturu kuće. Modularne kuće su poznate po brzini izgradnje, efikasnosti i prilagodljivosti. Osim toga, pružaju visok nivo kontrole kvaliteta jer se proizvodnja odvija u kontrolisanim uslovima. Modularne kuće mogu biti sastavljene od različitih prirodnih ili veštačkih materijala.

Moduli se mogu kombinovati na različite načine kako bi se postigao željeni raspored i dizajn. Moguće je i dodavanje modula i uvećavanje objekta u širinu, dužinu ili visinu. Moduli se montiraju na unapred pripremljenom temelju ili platformi, ali sama kuća nije čvrsto vezana za podlogu. Modularna kuća je i moblina – moguće je razmontirati je, preneti na drugo mesto i tamo ponovo sklopiti.

Modularna kuća može da bude dom, a može da se koristi i kao vikend-kuća. Njena namena zavisi od tvojih potreba i stila života. Modularna kuća može da sadrži sve prostorije koje se nalaze u klasičnoj kući (dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i spavaće sobe), ali je obično reč o dosta manjoj kvadraturi i o prostoru koji je u potpunosti iskorišćen i multifunkcionalan, po principu tiny home.

Modularna kuća se odlično uklapa u ekološki osvešćen način života. Često se povezuje na sisteme koje pokreću odživi izvori energije, kao što su solarne ploče.

 

modularna kuća - MW kompanija

 

Šta je mobilna kuća?

 

Mobilna kuća je prenosiva jedinica koja se može transportovati na različite lokacije, i njena osnovna karakteristika je upravo mogućnost brzog premeštanja sa jednog mesta na drugo putem vučnog vozila. Ona može biti na točkovima i kao prikolica prikačena na vučno vozilo, a može biti i sastavni deo većeg vozila. Mobilne kuće su kod nas poznate kao kamp kuće ili karavani.

Mobilne kuće su manjih dimenzija i sadrže fabrički ugrađen nameštaj i uređaje (mini kuhinju, toalet, krevete, prostor za skladištenje stvari i slično). Njihovo unutrašnje uređenje je takvo da, za razliku od enterijera modularne kuće, ne daje mnogo slobode u vidu rasporeda, kao ni dizajna, ali prostor u njima može veoma dobro da se iskoristi.

Najčešće se koriste kao sezonski ili privremeni smeštaj, a naročito su zgodne za one koji vole da putuju i ne razmišljaju o tome gde će ,,živeti’’ tokom putovanja. Idealne su za ljubitelje dugih putovanja i istraživanja prirode, gde njihova kompaktnost i opremljenost predstavljaju najveće prednosti.

 

Šta je montažna kuća?

 

Montažna kuća se sastoji od delova ili panela koji se montiraju na gradilištu kako bi formirali konačnu strukturu. Ovi delovi se proizvode u fabričkim uslovima, nakon čega se transportuju na gradilište i montiraju. Na našem tržištu, paneli za izgradnju montažnih kuća su od drveta ili betona. Delovi za montažnu kuću se postavljaju na unapred izgrađen temelj, koji se ne razlikuje od temelja za tradicionalno sagrađenu kuću. Montažna kuća mora biti fiksirana za temelj, što znači da ne može biti mobilna.

Kada je reč o prostoru montažne kuće, on se po mogućnostima ne razlikuje od prostora u kući sagrađenoj na tradicionalni način. Montažne kuće mogu da budu i veoma velike kvadrature, kao i na sprat.

Jedina sličnost između montažne i modularne kuće je u tome što se i jedna i druga sastavljaju od delova koji su fabrički izrađeni. Nakon sastavljanja, modularna kuća je spremna da se ispuni nameštajem i useljiva je, dok je na montiranoj montažnoj kući neophodno izvršiti dodatne radove (postavljanje gipsanih ploča na zidove sa unutrašnje strane, podova, krova, izolacije i fasade sa spoljašnje strane, itd), što odlaže rok za useljenje i korišćenje kuće. Međutim, kada se taj proces uporedi sa izgradnjom tradicionalne kuće koja može da traje i nekoliko meseci, gradnja montažne kuće je veoma brzo gotova.

Da li se opredeliti za mobilnu, modularnu ili montažnu kuću?

Izbor će uvek zavisiti od tvojih potreba i mogućnosti. Sumiraćemo osobine tri navedene vrste kuća prema dva ključna kriterijuma: 

 1. mobilnosti
 2. kvadraturi

Osvrnućemo se i na poređenje cena mobilnih, modularnih i montažnih kuća.

 

Razlika u mobilnosti

 

Kada je reč o mobilnosti, kao što im ime kaže, ona je najjača strana mobilnih kuća. Samim tim što je mobilna kuća već na točkovima, najlakše može da se premesti sa jednog mesta na drugo. Budući da su svi sadržaji integrisani u mobilnoj kući, pri menjanju lokacije ne treba brinuti o priključku za struju – mobilna kuća ima ugrađen sistem napajanja.

Potrebno je voditi računa o sistemu za dovođenje vode, ali sa mobilnom kućom priključenje na izvor vode ne zahteva nikakve dodatne radove. Mobilna kuća je pravi izbor za tebe ukoliko imaš lutalački duh i želiš da živiš ,,na točkovima.’’

Modularna kuća je takođe mobilna, ali njeno menjanje lokacije zahteva više organizacije i troškova. Potrebno je razmontirati kuću, prevesti je na drugo mesto i onda je ponovo sastaviti i priključiti na sve sisteme snabdevanja.

Međutim, za razliku od mobilne, modularna kuća daje više slobode i komotnija je, tako da je očekivano da njeno preseljenje podrazumeva više posla. Modularna kuća je za nekoga dom u pravom smislu te reči, dok je mobilna uglavnom namenjena za putovanja ili kao privremeno rešenje za stanovanje.

Jedina od tri vrste kuća koja nema svojstvo mobilnosti je montažna kuća. Jednom kada se postavi, nema pomeranja. Montažna kuća je namenjena onima koji cene klasični način života i spremni su da duže vreme provedu na jednom mestu.

 

Razlika u kvadraturi

 

Prema kriterijumu kvadrature, montažna kuća ima najveće prednosti i mogućnosti. Međutim, montažnu kuću je teško dograditi i time povećati njen prostor.

S druge strane, modularne kuće su, kako im naziv kaže, sastavljene od modula. Moduli mogu da se umnožavaju i postavljaju jedan na drugi ili jedan do drugog, i da time kao jedinstven prostor dostignu i dosta veliku kvadraturu. Moduli mogu da se koriste i za proširivanje već postojećeg objekta tradicionalne gradnje ili montažne kuće.

Međutim, suština modularnih kuća nije u širenju i ,,pumpanju’’ kvadrature. Modularna kuća je pravi izbor za one koji su spremni da žive u manjem prostoru koji svojom jednostavnošću i multifunkcionalnošću podržava minimalistički način života.

Mobilna kuća ne dobija mnogo poena kada posmatramo njenu kvadraturu. Čak i ako je veličine autobusa, ipak ima ograničenja u smislu da ne može da se proširuje. Dobra strana mobilne kuće je to što je kompaktna i osmišljena tako da sadrži sve stvari koje su neophodne, a za dodatno – stanari moraju dobro da se organizuju i spakuju.

 

Razlika u ceni

 

Nakon što smo opisali različite osobine modularnih, mobilnih i montažnih kuća, pokušaćemo da istaknemo neke njihove pojedinosti kako bismo mogli da izvršimo poređenje troškova koje je potrebno da uzmeš u obzir. Cene sve tri vrste kuća je teško predvideti zbog nestabilne ekonomske situacije u svetu.

 1. Ako želiš da sagradiš modularnu ili montažnu kuću, potreban ti je plac. Mobilnu kuću možeš da postaviš i na javnu površinu koja je za to određena.
 2. Modularna i montažna kuća treba da stoje na temelju ili platformi. Potrebno je da postoje i priključci za struju, vodu i kanalizaciju.
 3. Za montažnu kuću je neophodno da imaš građevinsku dozvolu, što povećava troškove. Dodatne informacije o tome ćeš pronaći u tekstu.

 

Zahtev za izdavanje građevinske dozvole – sve što treba da znate

 

 1. Modularna kuća može da se podigne bez dozvole za gradnju (zavisi od republičkih i lokalnih propisa).
 2. Montažna kuća po sistemu ,,ključ u ruke’’ nije opremljena nameštajem i uređajima, dok modularna kuća može da sadrži sve. Postoji i opcija kupovine modularne kuće koja je opremljena samo sanitarijama (završeno kupatilo).
 3. Mobilna kuća je kompletno opremljena – za jednu cenu dobijaš sve.
 4. Prema informacijama dostupnim na internetu, cena kvadrata montažne kuće po sistemu ,,ključ u ruke’’ iznosi između 500 i 800 evra za standardni objekat i preko 1000 evra za premium materijale i gradnju.
 5. Modularne kuće po metru kvadratnom koštaju više, ali se u njihovoj izradi koriste kvalitetniji materijali. Cenu naročito podižu prirodni i ekološki materijali.
 6. U uređenju modularne ili montažne kuće može da pomogne dizajner ili arhitekta, što takođe košta, ali, komfor nema cenu.

 

Da li je Tiny Home dobra investicija?

 

Kada smo sagledali sve osobine modularnih kuća, možemo da zaključimo da one mogu dobro da funkcionišu i kao kuće za stanovanje i vikend-kuće. Treba dodati i to da modularni objekti mogu da se koriste i kao komercijalni objekti. Mogućnost dodavanja novih na već postojeće module otvara vrata za proširenje i u prostornom i u poslovnom smislu.

Tiny home je uvek dobra investicija – bilo da planiraš da živiš u njoj neko vreme, ili da je sagradiš i izdaješ kao vikendicu ili poslovni prostor – uvek možeš da joj promeniš namenu i lokaciju i prilagodiš svojim potrebama u datom trenutku. A kako su modularne kuće izgrađene od kvalitetnih materijala, možeš da budeš siguran u to da si novac uložio u nešto što će dugo da traje.

Ukoliko želiš da saznaš više informacija ,,iz prve ruke’’ možeš da kontaktiraš Modular Way na broj telefona +381 64 9289394 ili email adresu.

Autor teksta

Dušan Paučković

Dušan Paučković

Dušan koristi svoje dugogodišnje iskustvo u pisanju i unapredjivanju kvaliteta života kako bi vam pomogao u informisanom donošenju odluka.

Scroll to Top