Šta su modularne kuće i šta je modularna gradnja?

Tabela sadržaja

Modularne kuće, zbog svojih brojnih prednosti, poslednjih godina sve su češći izbor onih koji se nađu pred procesom kupovine, a prvenstveno gradnje nekretnine.

Modularna kuća gradi se brže, na taj proces ne utiču vremenske nepogode, a krajnji proizvod ne manjka po kvalitetu i dugotrajnosti. Naprotiv.

Uz to, mogućnost prenošenja sa jedne na drugu lokaciju, jednostavno modifikovanje, promena enterijera i nadogradnja prostora čine ih izuzetno fleksibilnim, što je još jedan od razloga zbog kojih se mnogi odlučuju baš za njih.

Uprkos svim prednostima koje izdvajaju ovaj tip stambenih objekata, i dalje je pojam modularnih kuća prilično nepoznat široj javnosti. Zato ti u narednim redovima bliže objašnjavamo šta su modularne kuće, šta je modularna gradnja, koje su njene prednosti i mane i pomažemo ti da odlučiš da li je ovaj tip gradnje baš za tebe.

 

Šta znači reč modular i šta predstavlja modularna gradnja?

 

Modular ili modularno najbolje se objašnjava kao “sastavljeno od”. Konkretno, značenje se može izvući i iz reči modul, koja se definiše kao sastavni deo, jedinica, kompatibilni element.

Otuda je značenje pojma modularna gradnja mnogo jasnije. Modularna gradnja predstavlja konstruisanje objekta iz delova, odnosno elemenata koji se potom spajaju u celinu.

Elementi modularnog objekta mogu se konstruisati na licu mesta (na lokaciji na kojoj će se objekat i nalaziti), ali i u fabrici, pa se potom iz delova transportuju na željenu lokaciju i postavljaju na već izgrađen temelj.

Ovi delovi kasnije se mogu u potpunosti menjati, a sam objekat nadograditi po želji klijenta, bilo da je u pitanju promena estetike ili jednostavno postoji potreba za većim prostorom. Modularnom gradnjom mogu se nadograditi i tradicionalno izgrađeni objekti, što je čini vrlo praktičnim izborom.

Još jedna važna informacija je da se na ovaj način mogu konstruisati objekti različitih namena, poput kuća, vrtića, hotela, ali i poslovnih prostora.

Glavne karakteristike modularne gradnje: 

  • Proces izgradnje ne zavisi od vremenskih uslova, pa je znatno brži;

  • Materijal i radnici zaštićeni su od vremenskih nepogoda, što takođe ubrzava proces, ali i poboljšava kvalitet konačnog proizvoda;

  • Tok izgradnje je strogo kontrolisan i efikasniji jer se više različitih radova obavlja istovremeno, a može se koristiti i više različitih tehnika izgradnje i mašina za konstruisanje;

  • Osigurana je ušteda materijala, s obzirom na to da se ceo projekat unapred osmisli, koriste se precizne mašine moduli se izrađuju u fabrički kontrolisanim uslovima. Ujedno, moguća je i reciklaža, što čini ovakve objekte ekološki prihvatljivijim od tradicionalnih, gde uglavnom postoji veća potrošnja materijala.

 

Modularna kuća nije isto što i mobilna kuća

 

Za modularne kuće često koriste i izraz mobilne kuće. Međutim, ova dva pojma nemaju isto značnje i važno je istaći njihovu razliku, kako bi svako mogao da odabere najbolju opciju za sebe.

Ukratko, mobilne kuće su prenosive jedinice, kod nas poznate kao kamp kuće ili karavani, a obično su manjih dimenzija i sadrže fabrički ugrađen nameštaj i uređaje.

Neretko ih koriste ljubitelji putovanja, koji prilikom čestih promena lokacija, ne žele da razmišljaju o smeštaju. Mobilne kuće nisu fiksirane za temelj i karakteriše ih
brzina prenošenja sa jedne na drugu lokaciju, pomoću vučnog vozila.

Sa druge strane, modularne kuće su inovativni objekti, sastavljeni od delova izrađenih u fabrički kontrolisanim uslovima. Ti elementi se potom transportuju na željenu lokaciju, gde se formira celina, koja se postavlja na temelj ili platformu i dobija konačna struktura kuće koja se estetski ni po čemu ne razlikuje od tradicionalne kuće.

Podložna je promenama po visini, dužini i širini, a modularna kuća takođe je i mobilna, zbog mogućnosti da je u celosti ili delovima preneseš sa jedne na drugu lokaciju.

Dok se mobilna kuća koristi uglavnom sezonski, kao privremeni smeštaj ili kuća tokom putovanja, modularni objekat se može koristiti i kao dom, ali i kao vikendica, u skladu sa tvojim potrebama i načinom života. Detaljnije o ovoj temi možeš pročitati ovde, u tekstu koji obrađuje razlike između modularnih i mobilnih kuća.

 

Koje su prednosti i mane modularne kuće?

 

Modularna kuća - Modular Way kompanija

 

Zašto baš da odabereš modularne kuće? 

Da li je modularna gradnja pravi izbor za tebe?

Da li su modularne kuće kvalitetne?

Izgradnja nekretnine je veliki korak za svakog pojedinca, pa je tako jednu ovakvu odluku potrebno doneti informisano, uz sagledavanje najvažnijih činjenica, pre svega prednosti i mana koje mogu uticati na proces izgradnje, ali i kasnije, na svakodnevni život unutar kuće.

Zato smo u narednim redovima detaljnije obradili prednosti i mane modularnih kuća.

 

Prednosti modularnih kuća

 

U tekstu iznad već smo se dotakli nekih od najvažnijih karakteristika modularnih kuća, a one su ujedno i prednosti koje govore u prilog tome da je modularna kuća kvalitetan i dugotrajan objekat  koji omogućava da od projekta do doma dođeš u kratkom vremenskom periodu.

 

#6 Brzina gradnje i konstrukcije

 

Već smo čuli da se modularna kuća gradi brže.

Ali šta to zapravo ubrzava proces gradnje i koliko on u proseku traje?

Vreme izgradnje modularne kuće ili drugog modularnog objekta zavisi od njegove veličine, ali i zahteva klijenta, odnosno elemenata koji se koriste.

Ono što svakako ubrzava proces jeste nekoliko činjenica:

  • Delovi se mogu konstruisati u zatvorenom prostoru, odnosno fabrici i kasnije transportovati na krajnju lokaciju gde se postavljaju na temel ili platformu. Na taj način vremenski uslovi ne usporavaju sam proces, a ujedno se čuva kvalitet i dugotrajnost materijala za izgradnju.

  • Jedan proces ne zavisi od drugog, što bi na praktičnom primeru značilo da ne mora da se čeka kao kod klasične izgradnje, da se izrade zidovi, da bi mogao da se gradi krov ili se prvo moraju izliti podovi, da bi mogli da se izgrade zidovi. Svi elementi grade se simultano.

Sve to na kraju dovodi do činjenice da je gradnja na ovakav način znatno brža, a neki podaci govore da je ušteda vremena čak 50%. Osim toga, dobra stvar je što gradnja može da počne čak i u zimskim mesecima, pa da na proleće bude postavljen temelj ili platforma, a onda i svi moduli uklope, prema projektu. Ovakav postupak i bilo kakvi građevinski radovi tokom zime, nisu mogući kod tradicionalne izgradnje.

U proseku, naš tim jednu modularnu kuću može da završi za tri meseca, što je krajnji rok koji dajemo svim klijentima.

 

#5 Mogućnost prenosa kuće na drugu lokaciju

 

Zamisli da si na oglasima ugledalo plac iz svojih snova na kome bi tvoja modularna kuća sjajno izgledala, ali već si je postavio na temelj ili platformu na neko drugo mesto.

Ne brini.

Modularne kuće mogu se pomerati, odnosno prenositi sa jedne na drugu lokaciju, u delovima i celosti. Način transporta zavisi pre svega od kompaktnosti gradnje, preciznije od načina rada i procesa sastavljanja tj. rastavljanja elemenata. Nekada za objekte manjih dimenzija i jednostavnijeg metoda montiranja, prenos na drugu lokaciju trajaće svega nekoliko dana.

 

#4 Personalizacija objekta prema potrebama i želji

 

Jedna od zabluda mnogih po pitanju modularnih kuća jeste da je obavezno odabrati objekat iz kataloga.

Iako za modularne kuće postoje unapred kreirani projekti, odnosno kvadrature, raspored soba i dizajniran enterijer iz kataloga, one se mogu i u potpunosti personalizovati, u skladu sa tvojim željama. Ti možeš biti dizajner svojih snova, ili prepustiti ovaj deo profesionalcima.

Personalizacija objekta podrazumeva promenu rasporeda soba, promenu materijala, elemenata, odabir materijala, nadogradnju određenih delova objekata i slično.

Personalizacija je jedan od ključnih segmenata izgradnje jer se na ovaj način objekat prilagođava tvojim potrebama i navikama, zato smo posebno posvećeni tome da ti pomognemo da kreiraš prostor u kome ćeš uživati.

 

#3 Jeftinija gradnja, manje papirologije i ušteda na investiciji

 

Kada govorimo o uštedi novca, prvo se moramo osvrnuti na cene i karakteristike tradicionalnih kuća, sa kojima se modularni objekti često porede. S obzirom na to da je poslednjih godina cena izgradnje kvadrata tradicionalne kuće izuzetno skočila, mnogi su se okrenuli alternativama, među kojima je upravo i modularna kuća.

Poređenje ova dva objekta ne čudi, s obzirom na to da enterijer modularnih objekata nimalo ne razlikuje od tradicionalnog objekta.

Tu moramo dodati i činjenicu da tokom gradnje tradicionalne kuće često nailazimo na neizvesne situacije, angažovanje velikog broja majstora različitih zanata, promena planova u fazama gradnje i izuzetno duge rokove izgradnje, koji idu čak i do nekoliko godina.

Sa druge strane, modularne kuće grade se brže, taj proces nije neizvestan, štedi se vreme, energija i materijal, a nakon izgradnje može se u potpunosti izmeniti njihov dizajn ili nadograditi objekat bez straha od oštećenja i narušavanja postojeće konstrukcije. Dodatno, modularna kuća može se premeštati sa jedne lokacije na drugu i time u potpunosti prilagođavati tvojim potrebama i načinu života.

Na sve to, kvalitet modularnih objekata ne kaska za tradicionalnim objektima, već naprotiv. Cene modularnih kuća kreću se oko 1500 evra po metru kvadratnom, gde mislimo na full opremljen objekat, što ih čini izuzetno povoljnim.

Uz ovakvu cenu ne moraš da razmišljaš o kreditima od nekoliko desetina godina, koji bi te finansijski opterećivali. Jednostavno, odaberi manji objekat, a u skladu sa mogućnostima i potrebama, godinama ga možeš nadograđivati.

Dodatno, prilikom kupovine modularne kuće, potrebno ti je znatno manje papirologije (često i nije potrebna posebna papirologija), s obzirom na to da ih Zakon Republike Srbije ne vidi kao nekretnine jer nisu vezane za temelj.

 

#2 Kvalitetna i pouzdana opcija za život

 

Kako se garantuje kvalitet modularnih kuća?

Modularna kuća konstruiše se u kontrolisanim uslovima, po unapred osmišljenom projektu, sa visokokvalitetnim i izdržljivim materijalima i elementima.

Za njih postoje pravila koja se strogo poštuju prilikom gradnje.

Spoj kvalitetnih materijala, obučenih radnika i kontrolisanog procesa, vode do konačnog objekta koji može da traje čak i preko 70 godina, baš kao i tradicionalno izgrađena kuća.

Kada poredimo odnos cene i kvaliteta, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ovo izuzetno povaljan i isplativ projekat za sve koji žele da izgrade objekat za stanovanje.

 

#1 Energetska efikasnost modularnih kuća

 

Modularni objekti mogu biti izgrađeni od samog temelja, tako da štede energiju i smanjuju ti mesečne račune tokom zime i leta. To se postiže upotrebom kvalitetnih materijala i boljom izolacijom, koji omogućavaju objektu da zadržava temperaturu čineći je tokom zime toplom, a tokom leta hladnom.

Na taj način manja je potreba za grejanjem tokom zime, odnosno hlađenjem tokom leta, a dodatno se smanjuje karbonski otisak, koji svako od nas ostavlja, a koji je sve veći problem današnjeg čoveka.

 

Mane modularnih kuća

 

Naravno, modularne kuće baš kao i drugi drugi objekti imaju svoje mane sa kojima treba da se upoznaš pre nego što se odlučiš za ovu opciju.

 

#2 Dodatni troškovi na transport kuće i sklapanje modula

 

Jasno ti je da transport modula, odnosno elemenata modularnih kuća nije jednostavan kao što bi na primer bio transport materijala za izgradnju objekata. Ovakav prevoz zahteva stručnost, ali i posebnu opremu koja bi ga učinila bezbednijim. Baš zbog toga, postoje određena ograničenja po pitanju veličine modula.

Ipak, to na kraju ne diktira veličinu kuće, već samo njenih određenih elemenata. Dodatno, naš tim, razvojem posebnih sistema za prenošenje modularnog objekta u delovima, prevazilazi problem transporta i čini ga jednostavnijim.

 

#1 Vrednost modularnih kuća kod nas

 

Iako se procenjuje da će vrednost, odnosno cena modularnih kuća porasti, kao i njihova popularnost, trenutno je ovakav tip objekata manje popularan na tržištu, od primera radi tradicionalno izgrađenih objekata. Baš zbog manje popularnosti, teško je proceniti njihovu vrednost, te je i sama prodaja teža.

Svakako, dobra vest je da se klijenti edukuju, modularne kuće postaju sve češći izbor, te će vremenom ovaj proces biti jednostavniji.

 

Zbog čega modularne kuće postaju sve popularniji izbor prostora za život?

 

Modularna gradnja predstavlja revolucionarni korak u svetu nekretnina, donoseći sa sobom brojne prednosti koje su privlačne kupcima.

Brzina, efikasnost, kvalitet i ekološka rešenja čine modularne objekte nepogrešivim izborom za stanovanje ili za druge potrebe.

Njihova gradnja, koja se odvija delimično ili u potpunosti u kontrolisanim fabričkim uslovima, osigurava visok kvalitet, smanjenje otpada, i brzinu izvođenja radova koja u klasičnoj gradnji jednostavno nije moguća.

Osim toga, mogućnost personalizacije i adaptacije projekta prema individualnim potrebama čini ih atraktivnim izborom za sve one koji traže dom po svojoj meri.

Kao i svaka inovacija, modularne kuće dolaze sa određenim manama, poput dodatnih troškova transporta i sklapanja, kao i trenutno manje popularnosti na tržištu koje može uticati na njihovu prodajnu vrednost.

Uprkos tim manama, modularne kuće predstavljaju sjajnu alternativu tradicionalnom načinu gradnje, nudeći održiva, fleksibilna, i ekonomična rešenja za njihove buduće vlasnike.

Ukoliko želiš da se dodatno informišeš, bolje se upoznaš sa materijalima koji se koriste u izgradnji, edukuješ o načinima spajanja modula i kreiranju objekta u skladu sa tvojim potrebama, kontaktiraš Modular Way na broj telefona +381649289394, a uvek nam se možeš obratiti i putem mejla office@modularnekuce.com

Naš tim spreman je da odgovori na tvoje zahteve i dodatno ti približi koncept modularnuh kuća, rastući trend na tržištu i pomogne da odabereš i kreiraš objekat po svojoj meri.

 

Često postavljana pitanja i odgovori

 

Koliko je životni vek modularnih kuća?

 

Životni vek modularnih kuća može biti isti kao i kod tradicionalnih objekata, preko 70 godina u proseku, a nakon izgrađenog objekta dobija se višegodišnja garancija na njegove elemente i delove.

 

Koliko su modularne kuće otporne na vremenske nepogode?

 

Modularne kuće izuzetno su otporne na vremenske nepogode, baš kao i tradicionalne kuće, a znatno više nego mobilne kuće. Izgrađene od kvalitetnih materijala i postavljene na čvrste temelje, one su odličan izbor na sve koji žive u područjima sklonim vremenskim nepogodama poput jakih vetrova, grada, zemljotresa i slično.

 

Koliko traje izrada modularnog objekta?

 

U proseku, rok za izgradnju je do tri meseca. Naravno, on može biti i kraći, u zavisnosti od vaših zahteva, vrste materijala, elemenata i veličine objekta. Takođe, zahtevniji projekti, nekada iziskuju i više vremena. Mi dajemo garanciju da ćemo modularni objekat po vašem izboru izgraditi za najviše tri meseca, što je krajnji rok gradnje. Naravno, on može trajati i kraće, u zavisnosti od vaših potreba, materijala koji koristite, elemenata i veličine objekta.

Autor teksta

Dušan Paučković

Dušan Paučković

Dušan koristi svoje dugogodišnje iskustvo u pisanju i unapredjivanju kvaliteta života kako bi vam pomogao u informisanom donošenju odluka.

Scroll to Top