Svestranost modularnih kuća: od doma do privremenog smeštaja

Tabela sadržaja

Svestranost modularnih kuća: od doma do privremenog smeštaja

Modularna kuća predstavlja inovativni pristup u gradnji, koji se zasniva na korišćenju fabrički proizvedenih modula ili delova. Moduli se proizvode u kontrolisanim uslovima, nakon čega se transportuju na željenu lokaciju i montiraju na unapred pripremljenom temelju ili platformi.

Ova vrsta gradnje poznata je po brzini, efikasnosti i prilagodljivosti, a modularne kuće mogu biti izrađene od različitih materijala – prirodnih i veštačkih.

Moduli se mogu kombinovati na različite načine kako bi se postigao željeni raspored i dizajn. Dodavanjem modula objekat može da se proširi u širinu, dužinu ili visinu.

Jedna od najvećih prednosti modularnih objekata je to što oni mogu da se prenesu sa jedne lokacije na drugu.

Modularna kuća može da funkcioniše kao prostor za privatne potrebe i javnu, odnosno, poslovnu upotrebu. Ukoliko te više zanima korišćenje modularnih objekata u komercijalne svrhe, pripremili smo tekst koji govori o mogućnostima, prednostima i ograničenjima modularnih objekata komercijalne namene.

Pa, da vidimo koje sve namene modularna kuća može da ima, ako govorimo o prostoru za privatne potrebe. 

 

Dome, slatki dome!

 

Na svetskom nivou, modularne kuće su postale dosta popularne kao prostor za život. U kombinaciji sa modernim dizajnom, jednostavnim načinom života i minimalizmom u enterijeru, modularna kuća predstavlja idealan životni prostor.

Modularna kuća može da sadrži sve prostorije koje se nalaze u tradicionalnoj kući – dnevni boravak, kuhinju, spavaće sobe i kupatilo. Kvadratura je obično manja, a prostor je maksimalno iskorišćen i multifunkcionalan.

Kvadratura modularne kuće može da se povećava dodavanjem novih modula, pa je tako moguće ,,dograditi” još jednu sobu ili čak celo krilo. Međutim, suština nije u mogućnosti proširenja, već u podržavanju minimalističkog načina života. Modularna kuća je idealna za one koji žele da žive u manjem, ali funkcionalnom prostoru.

Ako smatraš da bi mogao da se ,,spakuješ” u mali prostor u kom imaš sve, modularna kuća je pravi izbor za tebe. Još jedna stvar koju treba da uzmeš u obzir kada je u pitanju život u ovakvom prostoru je održavanje. Ljudi koji srećno žive u malom prostoru poseduju manje stvari i veoma su uredni. Često raspremaju za sobom i ne dozvoljavaju da se stvari gomilaju. Ako smatraš da si takva osoba i spreman si za izazov, možeš da počneš sa maštanjem o životu u modularnoj kući.

 

Dnevna soba sa pogledom

 

Modularne kuće mogu da budu dizajnirane tako da se sa strane na kojoj je dnevna soba nalazi veliki otvor – veliki prozor ili čak i celi stakleni zid koji otvara pogled na okruženje. Mi u Modular Way-u smatramo da je to važna karakteristika u dizajnu modularnih kuća, budući da ljude koji žive u kući spaja sa prirodom. Stoga, dnevna soba nema samo veoma dobar pogled i odlično osvetljenje, već stanari imaju utisak da su napolju. 

 

Kuća za odmor

 

Modularna kuća je dobar izbor kada je u pitanju kuća za odmor, ili jednostavnije rečeno, vikendica. Bez obzira na to da li bi kao vikendica bila postavljena na seoskom imanju, na planini ili u ravnici, na obali jezera ili na moru, modularna kuća svakom odmoru daje posebnu draž.

Za početak, modularna kuća kao kompaktni objekat je lakša za održavanje. Ograničen prostor i moderni dizajn bi te motivisali da se rešiš viška stvari i da sa sobom na odmor nosiš samo ono što ti je zaista potrebno. Drugo, modularna kuća sa svim opisanim karakteristikama izgleda odlično, kako uživo, tako i na fotografijama. Garantujemo da bi sličice sa odmora izgledale fenomenalno.

A na kraju krajeva, jedan od ciljeva svih inovacija je uvođenje novih praksi, u ovom slučaju, novog načina života. Da li si ikada bio u vikendici koja ne izgleda kao magacin? Skloni smo tome da čuvamo stvari, a ako baš odlučimo da nam više nisu potrebne u kući ili stanu – dobre su za vikendicu. E, tako u kućama za odmor mogu da se vide razne nepotrebne stvari, od viška nameštaja, do besmislene dekoracije koja je davno trebalo da pronađe svoj put do kontejnera. Stoga, modularni objekti u kombinaciji sa minimalizmom mogu da doprinesu i tome da se modularna revolucija prenese i na vreme za odmor.

 

Odmor na selu ili na planini

 

Najveća prednost korišćenja modularnog objekta kao vikendice je to što je moguće preneti ga sa jednog mesta na drugo. Nekoliko godina tvoja vikendica može da bude postavljena u selu i da se budiš sa pogledom na njive i uz zvuke domaćih životinja. A, ako ti se ukaže prilika da, na primer, kupiš plac sa šumom, svoju kuću za odmor možeš da prebaciš na njega i da uživaš u zelenilu i svim čarima prirode.

 

Privremena kuća za krizne situacije

 

Iako se to baš ne pominje tako rado i često, modularna kuća može da funkcioniše kao objekat za stanovanje u kriznim situacijama. Jednostavne modularne jedinice se brzo transportuju i montiraju, što predstavlja efikasan i brz način pružanja pomoći ljudima u nevolji. Bilo da je u pitanju prirodna katastrofa, ratni sukob ili izbeglička kriza, modularni objekti se širom sveta koriste kao dobro rešenje za privremeni smeštaj za one kojima je potreban siguran krov nad glavom. To je ono što je najvažnije obezbediti porodicama koje su ostale bez sigurnosti svog doma.

Modularne kuće u ugroženim sredinama su opremljene osnovnim resursima, poput rezervoara sa vodom, generatorima za električnu energiju čime pružaju osnovne uslove za život u nepovoljnim okolnostima.

Kako se modularni objekti lako prenose sa jednog mesta na drugo, kada se jedna krizna situacija završi, oni mogu da se prebace na drugu lokaciju.

 

Rezime

 

Modularne kuće mogu da se koriste kao kuće za stanovanje, vikendice ili objekti za privremeni smeštaj. Praktičnost, moderni dizajn i sposobnost prilagođavanja različitim potrebama uticale su na njihovu popularnost na savremenom tržištu.

Minimalistički dizajn enterijera i mogućnost proširenja objekta su važne karakteristike modularne kuće koja može da bude udoban prostor, bez obzira na to da li ona funkcioniše kao dom ili kuća za odmor. U slučaju te dve namene, jednostavan, a moderan dizajn, izdvaja modularne objekte kao jedinstvene. Modularna kuća može da se prenosi sa jedne lokacije na drugu, što otvara velike mogućnosti u promenama u životu stanara.

Modularni objekti mogu da posluže i kao kuće za privremeni smeštaj ljudima koji su zatečeni u kriznim situacijama, poput prirodnih katastrofa ili ratnih sukoba.

Scroll to Top